Haber

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye katılım sürecine ilişkin uyarı

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılan oylamada 2022 Türkiye Raporu 18’e karşı 434 oyla kabul edildi. Oylamada 152 milletvekili çekimser kaldı. Raporda, Türkiye’nin rotasını ciddi şekilde değiştirmediği sürece Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu, Genel Kurul toplantısı için Fransa’nın Strazburg kentinde bir araya geldi. Toplantıda, AP’nin Türkiye raportörü olan Sosyalist Demokratlar grubundan İspanyol milletvekili Nacho Sanchez Amor’un hazırladığı 2022 Türkiye Raporu oylandı. Rapor 18’e karşı 434 oyla kabul edildi. 152 milletvekili çekimser kaldı.

“Türkiye’nin AB’ye katılım süreci mevcut koşullar altında devam edemez”

AB ve Türkiye’yi mevcut çıkmazdan kurtulmaya ve AB-Türkiye ilişkilerinde “paralel ve gerçekçi bir çerçeve” bulmaya çağıran raporda, Türkiye’nin rotasını ciddi şekilde değiştirmediği sürece Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceği belirtildi.

“İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’nin AB’ye katılım süreçleri arasında hiçbir bağlantı yok”

Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylamasının talep edildiği raporda, İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’nin AB’ye katılım süreçleri arasında herhangi bir bağlantı olmadığı, her ülkenin AB’deki ilerlemesinin kendi değerlerine dayandığı vurgulanıyor.

Raporda, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği desteğin memnuniyetle karşılandığı, Türkiye’nin Rusya’ya yönelik BM çerçevesi dışında yaptırımlara destek vermemesinin ise üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Raporda, Türkiye’nin AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasına uyum oranının tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 7’ye düştüğüne dikkat çekilirken, Türkiye’nin genişleme ülkeleri arasında en düşük seviyeye sahip olduğu belirtildi.

AB’den Türkiye’de barınan 4 milyondan fazla mülteciye ve depremde mağdur olan Türk vatandaşlarına destek sağlanmasının istendiği raporda, AB dayanışmasının AB ile ilişkilere olumlu katkı sağlayacağına inanıldığı belirtiliyor. Hindi.

AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komitesi’nden sorumlu Üyesi Olivier Varhelyi, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB için son derece önemli bir ülke olduğunu ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin özellikle mülteciler konusunda Türkiye’ye daha fazla destek vermesi gerektiğini belirtti. ve depremin yaralarını sarıyor. Daveti o yaptı.

AP Türkiye yıllık raporunda AP’nin Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra Türkiye ile AB arasındaki bağlantılara ilişkin değerlendirmeleri de yer alıyor. Söz konusu raporun herhangi bir resmi bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, AB Konseyi ve AB Konseyi gibi diğer temel AB kurumlarının, son yıllarda kabul edilen AP raporlarına giderek daha az ilgi gösterdiği biliniyor. – STRAZBURG

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu