Doğal bal da ‘TA’ damgası tarafından yönlendirilecektir.
Mersin Üniversitesi Beslenme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yetenekli Turhan ve arıcı Celal Çay, 300 yıldır üretilen Eğriçayır Yaylası balının ‘TA’ değerine sahip olduğunu belirledi. Bu tespit sayesinde Toplam Anti-Mikrobiyal Aktivite Maliyetinin (TA) doğal bal arayışında olanlar için yol gösterici olacağı belirtildi.
Dünyanın en pahalı ballarının ortasında Toplam Anti Mikrobiyal Aktiviteye (TA) sahip ballar var. Bu balların şifa kaynağı olmasının yanı sıra en kıymetli özelliği doğal olmalarıdır. Dünya Arıcılık Örgütü Apomondia’da dünyanın en iyi balı seçilerek Türkiye’yi gururlandıran Arıcı Celal Çay, Prof. Dr. Yetenekli Turhan ile kolları sıvadı. Araştırmada dünyanın en değerli balları ile Mersin’in Faziletli ilçesindeki Eğriçayır Yaylası’ndan üretilen balların TA değerinin aynı olduğunu belirlediler. İngiltere’de yapılan analizlerde Türk Balının ‘TA’ değeri 16,5 olarak belirlendi. Türkiye’de TA değerine sahip ilk balın Eğriçayır Yaylası’nda üretilen bal olarak tescillenmesi arıcıları gururlandırdı. Bu araştırma sonuçlarına göre arıcıların ballarını TA’ya uygun olduğunu belirterek vatandaşlara sunabilecekleri kaydedildi.
prof. Turhan, ” TA Değeri Balın Doğal Olduğunun Göstergelerinden Biri”
Anadolu’daki Türk ballarını araştıran ve bu alanda 300 yıllık bir geleneği inceleyen Prof.
TA fiyatı olan bir balın doğal balın göstergelerinden biri olduğuna işaret eden Prof. Bal tüketirken dikkat edilmesi gereken bahisler balın gerçek olup olmadığı, oburun güvenilirliği ve üçüncü faktör de şifa maliyetidir.Bir bal gerçek olabilir, güvenilir olabilir ama her balın şifa değeridir. bal aynı değildir.TA değeri yüksek olan balın iyileştirme maliyeti de yüksektir.Balın TA değeri yüksek olan balın yalnızca iyileştirme maliyeti değil, aynı zamanda doğal bal arayan vatandaşlarımız için de yardımcı bir unsurdur.Yüksek Balın TA değeri, doğallığının göstergelerinden biridir”Topraklar bal bakımından oldukça zengindir. Bu zenginliğin içinde TA değeri olmayan bal neden yok inancıyla hareket ettik. Bu zenginlik içinde TA değeri olan balın olmadığı inancıyla hareket ettik. Eğriçayır ballarında yaptığımız T taramaları da bu kanaatimizi doğruladı” dedi.
“TA değeri hem biz üreticileri hem de tüketicilerimizi mutlu ediyor”
Eşsiz doğasıyla Türkiye’nin nadide bal üretim merkezi Eğriçayır Yaylası’nda 300 yıldır nesilden nesile üretim yapan arıcı Celal Çay, çıktığı yolda arıcıları gururlandırdı.
TA’nın maliyetinin belirlenmesinin arıcılara ve vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacağı için gurur duyduklarını ifade eden Arıcı Celal Çay, “Türk arıcıları olarak milli olarak gördüğümüz Türk balını göstermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. sorun, dünyanın en yeterli balı ortasında.Prof.Dr.Usta Turhan ile yürütüyoruz.Toplam Aktivite Gideri yani kısaca TA fiyatı balın mikroplara karşı gücünü gösteriyor.TA maliyetini taşıyan ballar kullanılıyor. şifa bilinciyle.Bir balın TA değeri varsa balın doğal olduğunun göstergelerinden biridir.İyileştirmenin bir bedeli vardır.TA pahasına çalışmak hem üreticiyi memnun eder, hem de tüketicimizi keyifli hale getirir. TA pahasına bal ürettiğimizde emeğimizin karşılığını alıyoruz.Aynı zamanda tüketiciler aldıkları balda TA damgasını görmekte ve balın şifalı bir değere sahip olduğunu görmektedir. eminiz.Böylece tüketiciler memnun oluyor.” – MERSİN