Mersin Büyükşehir, Deniz Kirliliğini Önlemek İçin Hava ve Deniz Denetimlerini Sürdürüyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanlığı, Mersin denizini korumak amacıyla havadan drone, denizden botlarla kirlilik kontrolü yapıyor. Deniz canlılarının ve ekosistemin korunması için kirliliği oluşmadan önlemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılından bu yana 1031 denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde yaklaşık 12 bin gemiyi denetleyen gruplar, kirliliğe neden olan 58 gemiye cezai işlem uyguladı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanlığı, Mersin denizinde gemilerden kaynaklanabilecek kirliliğin önlenmesi amacıyla hem havadan hem de denizden sıkı kontroller yapıyor. Drone’lar ile havadan, kontrollü botlar ile denizden geniş bir alanı kontrol eden ekipler, gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğini izliyor, kontrol altına alıyor, tespit ve takip ediyor. Kirliliğe neden olan geminin tespiti halinde cezai işlem uygulanmaktadır.
GÜÇLÜ KONTROLLER SAYESİNDE KİRLİLİK OLUŞMADAN ÖNLENMEKTEDİR
Her yıl binlerce geminin ziyaret ettiği Mersin’de, deniz canlılarına ve ekosisteme zarar verecek atık su ve sintinelerin bırakılmaması için yoğun kontroller yapan Denizcilik Hizmetleri Şube ekipleri, kirliliğin azaltılmasını sağladı. Uygulanan caydırıcı cezalar, kirliliğin daha oluşmadan önlenmesini sağlamaktadır.
“YASAL DIŞI TAHLİYELERİ KONTROL EDİYORUZ”
“GEMİLERDEN ALINAN NUMUNELERİ AKRETİT LABORATUVARLARINA GÖNDERİYORUZ”
Teymur, kaptan, müfettiş ve gemiadamı zabitleriyle birlikte kontrolleri yürüttüklerini belirterek, “Hafta içi ve hafta sonu fark etmeksizin 7/24 deniz denetim faaliyetleri yürütüyoruz. Tekne ile seyir yapıyoruz, Mersin Limanı’ndaki gemileri, Mersin Limanı’ndaki gemileri kontrol ediyoruz. Bölgede demirleme sahası ve yüzen gemilerin bulunması hukuka aykırı bir durum” diyen “Tespit ettiğimizde önce numune alıyoruz. Kamera kayıtlarımız var. Ondan sonra idari yaptırımlar ve yasal işlemler başlar. Numuneler akredite laboratuvara gönderilir. Bulaşma tespit edilirse idari ve adli işlemlere devam edilir” dedi.
“YAKLAŞIK 12 BİN GEMİ DENETLENMİŞTİR”
Teymur, 2019’dan bu yana yapılan denetimlerin sayısını paylaşarak, “2019’dan bu yana yaklaşık 12 bin gemi denetlendi. Bunlardan 58’i idari yaptırım ve para cezasına çarptırıldı.” Cezai işlem oranlarının ilgili bakanlığın açıklamasına göre yapıldığını kaydeden Teymur, bunların gemi büyüklüğü, gros ton, kirlilik türü ve gemi tipine göre hesaplandığını söyledi.
Denetimin yanı sıra yapılan temizlik çalışmalarına da değinen Teymur, şu bilgileri verdi:
BARİYER PROJESİ İLE GÜZERGAHTAN KİRLİLİK ÖNLENECEK